Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výběr stáje

27. 3. 2009

Konečně si od rodičů dostala souhlas? Smíš se učit jezdit? Gratuluju, ale tím tvé problémy teprve zřejmě začínají 

 Výběr klubu nebo stáje...To je samozřejmě pro jízdu to nejdůležitější:) Takže jak by měla vypadat taková stáj, kde by jsi se cítila dobře? A jaká kritéria volíš?

1) Finance

Tohle bude zajímat především tvé rodiče. Oni sami nejlépe vědí, kolik můžou investovat do tvého jízdného(klubového) příspěvku. Cena se (alespoň v okolí Prahy) pohybuje od 500,- až 1000,- za měsíc. Některé kluby ti umožňují z jízdného slevit, pokud budeš ve stáji vypomáhat.

2) Vzdálenost

Můžou tě rodiče do stáje vozit autem, nebo budeš muset dojíždět autobusem? Vol podle toho vzdálenost klubu!

3) Stáj

Do stáje se zajeď podívat, nesuď jen podle fotek na internetu, nebo v časopise, aby si nebyla potom zklamaná. A v jaké stáji se ti bude líbit?

a) Areál

Dvůr by měl být čistý a uklizený. Rozhodně by se tu neměly povalovat věci o které by se koně nebo ty mohli zranit. Podívej se, jestli má tvůj klub jízdárnu. Jaká je? Měla by být písková, nebo s materiálem určeným přímo pro jízdárny. Ohrazení by mělo být pevné. Pokud má klub halu, je to veliká výhoda při nepříznivém počasí. Podívej se také do sedlovny. Není tu všechno poházené? Má každé sedlo a každá uzdečka svoje místo? Vybavení klubu nemusí být zrovna zánovní, ale rozhodně by nemělo být zničené.

b) Stáj

Stáj by měla být vždy čistá, vzdušná a světlá. Nesmí tu být cítit čpavek z moči. Chodba by měla být zametená, zdi bez pavučin. Podívej se také do boxů. Jsou čisté a podestlané čerstvou slámou, pilinami, nebo koně stojí tzv. "na betoně?" Je tu místo určené na nářadí, nebo se věci povalují jednoduše na zemi či u stěn?Obrazek

 

c) Koně

Neboj, na ty jsem nezapomněla! Koně jsou samozřejmě nejdůležitější a proto si je musíš důkladně prohlédnout.  Koně vybraní pro výuku by měli být naprosto spolehliví, nelekaví a hodní. Vypadají koníci spokojeně? Mají zdravou, lesklou srst? Nejsou moc hubení, nebo apatičtí? Koně ti o stáji hodně vypoví.Obrazek

d) Trenér/cvičitel

Nejlepší je, když můžeš vidět trenéra, jak se věnuje ostatním. Opravuje a vysvětluje chyby? Dopřává odpočinek? Promluv si s ním a zeptej se na všechno, co tě zajímá. Dobrý trenér se ti bude rád věnovat a zodpoví ti všechny tvoje otázky.

 

A nakonec si polož otázku: Jaký dojem na tebe stáj udělala? A líbila se tvým rodičům? Pokud ano, zapiš se a můžeš se těšit na svojí první, jezdeckou hodinu!