Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co na sebe?

24. 6. 2009

Výběr stáje je odřešený a tobě mají začít tolik vytoužené jezdecké hodiny.  Co tedy na sebe aby jsi se cítila pohodlně, ale aby zároveň oblečení splňovalo bezpečnostní předpisy?

1) KALHOTY

K ježdění se používají speciální kalhoty tkz. rajtky. Jsou ušity  z elastického materiálu, který netvoří žádné záhyby na zadku ani na kolenech. Většinou mají koženou výstuž na vnitřní straně kolen a na zadku. Samozřejmě si je hned kupovat nemusíš, pokud se spokojíš s obyčejnými přiléhavými legíny, které poslouží skoro tak dobře jako rajtky.

 

2)Trika, mikiny, vesty

Pamatuj, že by si měla mít na sobě takové oblečení, které ti v žádném případě nebrání v pohyb. Tvoje ruce by měly být za každého počasí kryty trikem s dlouhými rukávy(brání případným odřeninám).

3)PŘILBA

Tvoje nejdůležitější část vybavení. Jezdecká přilba chrání tvoji hlavu při pádu a měla by proto být co nejkvalitnější. Pro tebe jako pro juniora je povinná přilba s tříbodovým úchytem. V některých klubech přilbu půjčují.

4)BEZPEČNOSTNÍ VESTA

Tlumí pád, velmi užitečné při skákání a vyjíždkách, nikdy nevíte, co se stane:) Rozhodně se vyplatí do vesty investovat! Ve většině klubech půjčují vestu nebo chránič páteře

5)BOTY

Na jízdu se opět nosí boty k tomu vyhrazené a to buď  vysoké jezdecké holínky-drží nohu zpevněnou a nebo nízké kotníčkové boty, tzv. pérka. Pokud si je nechceš kupovat, dbej na to, aby boty, které si chceš vzít na jízdu, měly podpatek .

6) CHAPSY

Chapsy se navlékají na pérka a chrání tvoje lýtka před odřením.

 

7) RUKAVICE

CHrání tvoje ruce před puchýři a před vyklouzáváním otěží z rukou.

Tak to máme základní vybavení. A kolik za to vlastně všechno přibližně zaplatíš?

 

Jezdecké kalhoty(rajtky) 900-2000,-Kč
Jezdecká vesta 500-800,-Kč
Jezdecká přilba 900-3500,-Kč
Bezpečnostní vesta 1500-4000,-Kč
Jezdecká pérka 850-2500,-Kč
Chapsy 450-1200,-Kč
Rukavice 100-400,-Kč

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář