Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výběr koně

12. 10. 2011

Pokud jsi četla předchozí článek a odpověděla jsi všude kladně, je načase začít schánět nového člena vaší rodiny.

 

1.) KDE HLEDAT?

V dnešní době máš hledání rozhodně snadnější. Existuje spousty a spousty inzertních servrů,  které se zabívají prodejem koní.

A) Inzertní stránky(Equichannel, bazos, i-bazar, Equimarket a mnoha dalších)

B) Známí- zeptej se ve svém klubu nebo stáji. Nezná tvoje trenérka, nebo trenér náhodou někoho, kdo prodává koníka, který by se k tobě hodil?

2.) JAK HLEDAT?

Pokud jsi začátečník a přesto po koni toužíš, bude určitě rozumné, když seženeš koně profesora. To znamená staršího koníka, který je klidný  a bude trpělivě tolerovat tvoje chyby a lecčemu tě naučí.  Kůň profesor se pro tebe hodí i v případě, že i nějakou dobu jezdíš a chceš začít sportovat. Kdo jiný by ti měl předat závodní zkušenosti, než právě on-zkušený sportovní mazák.  Převede tě přes ZZVJ, přes tvůj první parkur a drezúru. Budeš se na něj moci spolehnout a zdokonalovat se ve svém ježdění.´U takového koně musíš počítat s vyšší cenou, i když je starší. Platíš za zkušenosti, které má. Orientační cena: 50.000-90.000,-

Pokud závodit nechceš, měla by sis vybrat takového koně, který ti, jak se lidově říká, sedne. Měl by být dobře jízdárensky přiježděný, aby jsi se od něj mohla učit. V terénu by se neměl lekat, měl by chodit první  i zařazený. Rekreační koníci se pohybují okolo 20.000-60.000,-

Samozřejmě si také můžeš koupit koně mladšího, ať už se závodními zkušenostmi nebo bez. Ale bude trvat o hodně delší dobu než si porozumíte. Např. sportovní koně bývají často složitě jezditelní a méně trpělivý a tak se může stát, že po nějaké době začneš mít pocit, že ho nezvládáš. Nevýhodou je také vyšší cena. Sportovní koně jsou rozděleny dle svých výkonností a tak za ty "nejlevnější" zaplatíš v přepočtu od 90.000-120.000,-

3.) NA CO SE PTÁT A JAK ZKOUŠET

Pokud jsi našla koně, který by pro tebe připadal v úvahu, musíš si ho vyzkoušet. Před samotnou jízdou požádej o podrobnější informace. Kdy byl kůň naposledy kován? Naposledy nemocný? Jako často chodí pod sedlo? Měl někdy nějaké vážnější zdravotní problémy?

Kůň většinou stojí připravený v boxe. Požádej majitele, jestli si ho můžeš vyčistit a při čištění sleduj, jak se chová. Dává v pořádku všechny nohy? Neohání se, když mu chceš šáhnout na břicho, uši, hlavu? Jaké má oko? Klidné a nebo ho naopak zajímá cokoliv, co se kde šustne?Prohlédni mu nohy. Nejsou oteklé? Nemá na kopytách hnilobu? Ptej se na původ viditelných jizev, nebo zranění.

Poté si nech koně předvést majitelem, aby jsi viděla, jak funguje pod někým, koho zná a kdo ho jezdí. Pak už jen zbývá, aby sis na něj sedla ty sama. Pokud můžeš, vem si sebou svého trenéra, který by měl mít přeci jen více zkušeností s koupí koně a může ti říci, jestli se k tobě hodí výškově, jestli pod tebou chodí dobře atd. Samozřejmě záleží hlavně na tom, jak se ty sama na něm budeš cítit, ale tvůj trenér by tě měl znát a měl by odhadnout, jestli takového koně ujezdíš. Pokud se na koni cítíš dobře, popros majitele, aby tě někdo doprovodil na krátkou vyjíždku. Sleduj, jak se kůň chová v neohraničeném prostoru. Neleká se každého vylítnutého ptáčka nebo každého štěknutí psa? Nepředbíhá ostatní koně? Ovládáš ho stejně dobře jako na jízdárně?

Když jsi skončila s jízdou, musíš si to znovu v hlavě projet. Předtím, než se rozhodneš k radikálnějšímu kroku si vem nějaký čas na rozmyšlenou a v této době objeť víc koní, aby jsi měla srovnání. Nepospíchej!!! Koně nekupuješ na půl roku! Pokud najdeš takového, který se zdá být tím "vysněným", popros rodiče, aby ti domluvili vet. kontrolu. Ta by se měla provádět obzvláště u koní, u kterých se předpokládá, že s nimi budeš sportovat. Po kontrole by měl veterinář prohlásit, zda je jím zkontrolovaný kůň vhodný pro vaše účely. Pokud vám koně odsouhlasí, může se přejít k dalšímu kroku.

4.) USTáJENí

Dříve než si koně odvezeš, musíš mít pro něj připravené místo, kde ho ustájíš. Stáj vybírej opět podle toho, co s koněm do budoucna plánuješ. Chceš pilovat drezúru a parkur? Stáj by měla mít jízdárnu se skokovým materiálem. Naopak k rekreaci ti postačí pěkné okolí s možností vyjížděk. V každém případě je dobré, když si na vybranou stáj seženeš nějaké reference. Aby se zjistilo, jak jsou lidé s péči majitelů spokojeni, je-li o koně dobře postaráno atd.

5.) KUPNÍ SMLOUVA

Je dobré si smlouvu o prodeji najít na internetu, je jich to vzorových spousty. Pak také doporučuji přečíst si tento článek, hodně vám při představě, jak má taková smlouva vypadat, pomůže:

http://www.equichannel.cz/paragrafy-okolo-koupe-kone

6.) ODVOZ KONĚ

Smlouva podepsána, peníze předány a koník  a ustájení nachystáné? Můžeš nakládat a vytoužený poklad si konečně odvést