Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sedlání a uždění

13. 2. 2009

2) SEDLÁNÍ

Tak, začneš tím, že si přineseš sedlo:) Sedlo by mělo mít vytažené třmeny nahoru, aby náhodou nezranily koně popřípadě tebe, až budeš sedlo na koníka dávat. Podbřišník je na jedné straně zapnutý(většinou na pravé) a je přehozen přes sedlo.

1.Nasazení sedla a dečky: Dejte na koně dečku a na ní sedlo. Nejprve ho umístěte na kohoutek a poté stáhněte o trochu dolů po směru ¨růstu chlupů. Mezi kohoutkem a sedlem s dečkou, by se vám měla vejít dlaň.

2. Zapnutí podbřišáku: Podbřišák provlékněte pod břichem a na druhé straně zapněte. Nejprve jen tak, aby se mezi břicho a podbřišák vešla ruka. Dbejte na to, aby jste koni neskřípli kůži a srst na břiše. Před nasednutím podbřišák  nezapomeňte opět dotáhnout(kůň se během této doby "vyfoukne" a jde to snadněji) jinak se vám sedlo sveze a vy můžete začít znovu:)

 

3) UZDĚNÍ

Nejprve se vám může zdát, že je to velmi složitý úkol, ale věřte mi že stačí si to párkrát vyzkoušet a už vám to nebude činit problémy.

Takže se nejprve přesvědčte zda máte rozepnutý nánosník a podhrdelník. Poté přetáhněte koni otěže přs hlavu.

1. Vsunutí udidla do huby: Levý palec vsuňte do mezery kde kůň nemá zuby. Tím ho donutíte hubu otevřít a můžete do ní vložit udidlo. Někteří koně otevírají tlamu sami a nebo jim prostě stačí říci "Ham".

2. Přes uši: Nátylník přetáhněte opatrně přes uši, nejdřív pravé, potom levé ucho a umístěte ho ostatečně daleko, aby koni netlačil na uši, neboť sou na ně velmi citlivý. Uspořádejte hřívu a nezapomeňte vyndat kštici z čelenky.

3. Zapínání: Zapneme podhrdelník a nánosník. Podhrdelník tak, aby se ti tam vešla pěst a nánosník na dva až tři prsty.

No a je hotovo!
(tento obrázek pohází z www.i-fauna.cz)